HERITAGE – Értékes barangolás hagyományaink útján

2020. szeptember 1-jén indult az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának 4. pályázati felhívása által finanszírozott HERITAGE – Értékes barangolás hagyományaink útján című projekt (projektszám: FMP-E/1901/4.1/068).

A projekt elsődleges célja a határtérségben lévő szervezetek közötti együttműködés erősítése, közös szakmai programok kidolgozása és megszervezése a néphagyományokhoz kapcsolódóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a fiatalabb generációkkal megismertessük és megszerettessük a térségek hagyományait és tovább vigyék az örökségüket.

A projektnek több specifikus célkitűzése is van a hosszútávú cél elérése érdekében. Ilyen a célterületen élő lakosok identitástudatának, kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése, színvonalas bemutatása különböző rendezvények keretében.

A határtérségben élő lakosság számára olyan igényes kulturális programokat nyújtunk, melyeket önerőből nehezen, vagy egyáltalán nem engedhetnek meg maguknak: közös értékeket bemutató színházi előadásokat tartunk (Timári Színházi Esték), két gasztronómiai fesztivált szervezünk a különböző nemzetiségek és kultúrák kulináris bemutatkozására (Helyi ízek értékőrző fesztiválja, Pálinka fesztivál). Emellett a timári Generációk Fesztiválját (a népzene, néptánc, népszokások bemutatása) és a Helyi értékőrző fesztivált (Debrőd) a népi mesterségek, hagyományok bemutatása jegyében hívjuk életre.

A helyi értékek megőrzésére irányulóan „Hagyományok útján” kiállítássorozatot is szervezünk (4 alkalom, tematizáltan, a program terület két helyszínén), melynek során felkutatjuk a helyi hagyományokat, kulturális értékeket és ezt megismertetjük a lakosság széles körével. Értékőrző szakmai konferenciák is megvalósulnak 2-2 alkalommal a néprajzkutatók bevonásával, a közös gyökerek felkutatása témában, szintén mindkét helyszínen.

A rendezvények lebonyolításához és a tevékenységek megvalósításához eszközök beszerzésére is sor kerül.

A projekt partnerei:

A megvalósítás időszaka: 2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31.

A projekt teljes költségvetése 58 602,71 €, melyből:

  • az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 49 812,30 €, a teljes költségvetés 85%-a,
  • az önrész 8 790,41 €.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.